Nieuws

Duurzamheidskorting op hypotheek?

(april 2023)

Extra rendement op energiezuinig huis!
Een woning met Energielabel B of hoger krijgt een duurzaamheidskorting op de hypotheek en rentevaste periode.
Hier een voorbeeld: bij een aflossingsvrije hypotheek van € 300.000,- en een rentevastperiode van 10 jaar krijg je bij een bepaalde bank een korting van 0,1%.
Deze korting scheelt over de periode van 10 jaar in totaal € 3.000,- minder rente (check de voorwaarden).
Terwijl een Energielabel aanvragen maar circa € 300,- kost. Zie onderstaande tabel met voorbeeldberekeningen bij een hypotheek van € 300.000,-.

(duurzaamheidskortingen hypotheken)

Informatiebijeenkomsten

(30 oktober en 28 november 2023)

Alles wat je moet weten om slim mee te bewegen in de energietransitie!
Op 30 oktober heeft onze energiecoach Jan Alle het onderdeel “alles over isoleren” en coach Rocus het onderdeel over “zonnepanelen” gepresenteerd.
Beide presentaties tref je hieronder aan.
     Presentatie isoleren      Presentatie zonnepanelen

Op 28 november heeft onze energiecoach Henk het onderdeel over “warmtepompen” gepresenteerd. De presentatie over warmtepompen staat hieronder. Presentatie warmtepompen
Met enige regelmaat worden presentaties gegeven in het gemeentehuis over verduurzamen.
Een ieder is welkom en de toegang is vrij.
Nieuwe infoavonden worden bekend gemaakt in het plaatselijke weekblad, op onze website, op posters op Plein 1 en in het gemeentehuis.

Spouwmuurisolatie en vleermuizen!

(6 oktober 2023)

Quickscan
Bij het isoleren van de spouwmuur dient de eigenaar of het isolatiebedrijf eerst te laten onderzoeken of er vleermuizen in de spouw kunnen verblijven. Want als er een gaatje ter grootte van een klein luciferdoosje in de muur zit, dan kan een dwergvleermuis al de spouw in klimmen.

Hier kan je achter komen door een Quickscan te laten uitvoeren door een ecoloog. Als blijkt dat de ecoloog geen mogelijkheden ziet waar de vleermuizen de spouw in kunnen, dan wordt een rapport opgemaakt. Dit is het bewijs dat nodig is om de spouwmuurisolatie te kunnen laten uitvoeren. Zo’n Quickscan kost circa € 1000,- hetgeen een flinke drempel kan zijn voor woningeigenaren.

Nader onderzoek naar vleermuizen
Als de vleermuizen wel de spouw in kunnen kruipen en de omgeving is er ook geschikt voor, dan dient het langdurige onderzoek plaats te vinden.
De natuurwet schrijft een ecologisch onderzoek en een ontheffing voor bij spouwmuurisolatie. Dit onderzoek en ontheffing kan zomaar meer dan een jaar duren en kost circa € 5000,-. En als er vleermuizen in de spouw wonen dan dient een plan gemaakt te worden voor vervangende verblijfplaatsen, zoals vleermuiskasten. Dit maakt dat spouwmuurisolatie vrijwel ondoenlijk is voor een particulier. Daarom laat de gemeente in samenwerking met buurgemeenten een Soorten Management Plan (SMP) opstellen. Dat kost 2 jaar en het is nu nog onduidelijk wat hiervan de gevolgen zijn voor de woningbezitter die de spouw wil isoleren.

In 2024 volgen nieuwe informatiebijeenkomsten van HeemSteedsDuurzamer 

Op 30 oktober 2023 ging de presentatie over isoleren en zonnepanelen
En op 28 november 2023 over isoleren en warmtepompen


De presentaties vind je op deze pagina