Nieuws

Informatiebijeenkomsten

(19 maart en 17 april 2024)

Presentaties over verduurzaming
Alles wat je moet weten om slim mee te bewegen in de energietransitie!
Op 19 maart hebben onze energiecoach Rocus het onderdeel “isoleren” en coach Henk het onderdeel “warmtepompen" gepresenteerd.
De presentaties tref je hieronder aan.
Presentatie warmtepompen

Op 17 april hebben onze energiecoach John het onderdeel “alles over isoleren" en
Jan Alle "zonnepanelen" gepresenteerd.  Presentatie isoleren  Presentatie zonnepanelen
Reactie bewoner:
 "Dat was een heel informatieve presentatie vanavond over isoleren en warmtepompen. Wat doen jullie van HeemSteedsDuurzamer het toch goed!" 

Met enige regelmaat worden presentaties gegeven in het gemeentehuis over verduurzamen. Een ieder is welkom en de toegang is vrij. Nieuwe infoavonden worden bekend gemaakt in het plaatselijke weekblad, op onze website, op posters in het gemeentehuis.

Duurzamheidskorting op hypotheek?

(februari 2024)

Extra rendement op energiezuinig huis!
Een woning met Energielabel B of hoger krijgt een duurzaamheidskorting op de hypotheek en rentevaste periode.
Hier een voorbeeld: bij een aflossingsvrije hypotheek van € 300.000,- en een rentevastperiode van 10 jaar krijg je bij een bepaalde bank een korting van 0,1%.
Deze korting scheelt over de periode van 10 jaar in totaal € 3.000,- minder rente (check de voorwaarden).
Terwijl een Energielabel aanvragen maar circa € 300,- kost. Zie onderstaande tabel met voorbeeldberekeningen bij een hypotheek van € 300.000,-.

(duurzaamheidskortingen hypotheken)

Energiebelasting gas 11,2 cent omhoog!

(januari 2024)

Stimulans voor warmtepompen
Dit jaar is de energiebelasting op gas met 11,2 cent omhoog gegaan en voor stroom met 2 cent omlaag, hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om over te stappen op een warmtepomp. 2026 komt snel dichterbij en dan moet bij vervanging van de Cv-installatie overgestapt worden op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp. 
Zo'n warmtepomp is voor veel woningen al snel financieel interessant en een energiecoach van HeemSteedsDuurzamer kan je de details vertellen.

Voorbeeldconfiguratie hybride warmtepomp
Is jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? De coach kan vragen beantwoorden over: voldoende isolatie, geschikt verwarmingssysteem, waar moet je op letten, geluid van buitenunit, kosten, terugverdientijd, subsidie, beoordeling offertes, enz. Deze antwoorden kunnen je op weg helpen de juiste keuze te maken. De energiecoaches van HeemSteedsDuurzamer zijn gecertificeerde vrijwilligers die de woningeigenaren graag op weg helpen hun woning duurzamer te maken. Meld je aan voor een kosteloos energiecoachgesprek en zorg dat je er warmpjes bij komt te zitten!

Subisidie voor VvE's

(januari 2024)

Wees er snel bij!
Want voor de verduurzaming van gebouwen met een VvE is subsidie beschikbaar van maximaal € 48,5 miljoen en OP=OP.
Voor meer informatie klik op: Subsidie VvE's

Spouwmuurisolatie en vleermuizen!

(6 oktober 2023)

Quickscan
Bij het isoleren van de spouwmuur dient de eigenaar of het isolatiebedrijf eerst te laten onderzoeken of er vleermuizen in de spouw kunnen verblijven. Want als er een gaatje ter grootte van een klein luciferdoosje in de muur zit, dan kan een dwergvleermuis al de spouw in klimmen.

Hier kan je achter komen door een Quickscan te laten uitvoeren door een ecoloog. Als blijkt dat de ecoloog geen mogelijkheden ziet waar de vleermuizen de spouw in kunnen, dan wordt een rapport opgemaakt. Dit is het bewijs dat nodig is om de spouwmuurisolatie te kunnen laten uitvoeren. Zo’n Quickscan kost circa € 1000,- hetgeen een flinke drempel kan zijn voor woningeigenaren.
Nader onderzoek naar vleermuizen
Als de vleermuizen wel de spouw in kunnen kruipen en de omgeving is er ook geschikt voor, dan dient het langdurige onderzoek plaats te vinden.
De natuurwet schrijft een ecologisch onderzoek en een ontheffing voor bij spouwmuurisolatie. Dit onderzoek en ontheffing kan zomaar meer dan een jaar duren en kost circa € 5000,-. En als er vleermuizen in de spouw wonen dan dient een plan gemaakt te worden voor vervangende verblijfplaatsen, zoals vleermuiskasten. Dit maakt dat spouwmuurisolatie vrijwel ondoenlijk is voor een particulier. Daarom laat de gemeente in samenwerking met buurgemeenten een Soorten Management Plan (SMP) opstellen. Dat kost 2 jaar en het is nu nog onduidelijk wat hiervan de gevolgen zijn voor de woningbezitter die de spouw wil isoleren.

De coöperatie HeemSteedsDuurzamer werkt nauw samen met de gemeente Heemstede en de provincie Noord-Holland en ontvangt hiervoor financiële steun voor het kosteloos aanbieden van energiecoachgesprekken.

Informatiebijeenkomsten van
HeemSteedsDuurzamer in het gemeentehuis

Op 19 maart zijn er presentaties over isoleren en warmtepompen gegeven
En op 17 april over isoleren en zonnepanelen

 De presentaties zijn op de pagina Nieuws te downloaden