Onze Klimaatcoaches
Bij HeemSteedsDuurzamer hebben we 20 vrijwillige energiecoaches waarvan 10 ook klimaatcoach zijn.
Onze klimaatcoaches hebben een workshop klimaataanpassingen gevolgd. Daarnaast zijn er coaches die zich verder gespecialiseerd hebben of vanuit hun achtergrond meer of diepere kennis hebben van vergroening van de tuin, wateroverlast, hittestress, droogteoverlast, enzovoort. In een maandelijks overleg delen de coaches hun ervaringen met elkaar ter verhoging van het kennisniveau. Onze diensten zijn kosteloos en onafhankelijk van commerciële partijen. Onze klimaatcoaches maken geen tuinontwerpen, maar geven alleen adviezen.
Verloop Klimaatcoachgesprek
• Vul het aanvraagformulier in met een paar vragen over je tuin, woning en woonomgeving.
• Daarna ontvang je een bevestigingsmail en wordt je gekoppeld aan een klimaatcoach, die contact met je opneemt voor een huisbezoek van circa 1 uur.
• Na afloop ontvang je een advies op maat over de klimaatmaatregelen.
• Op basis van de rapportage kun je besluiten welke maatregelen je gaat nemen.
• Als je daarna nog vragen hebt, kun je die aan je klimaatcoach stellen.
vraag Klimaatcoachgesprek aan
Regenwaterafvoer van de straat
Wees bewust wat u wegspoelt in de straatputjes
Op steeds meer plekken wordt het regenwater in Heemstede niet langer op in het riool opgevangen, maar wordt dit via een apart stelsel naar het dichtstbijzijnde oppervlaktewater geleid (sloot, vaart, plas). Zo kan meer water verwerkt worden zonder dat het rioolstelsel onder druk komt te staan. Het is belangrijk dat u niet zomaar alles door het putje in de straat wegspoelt.
Informeer indien nodig de bouwvakkers en schilders om niks in de straatputjes te gooien, anders belandt het in het oppervlaktewateren dat is schadelijk voor waterdieren en insecten!
Meer weten? Lees dit artikel (zie ook de kaart hieronder) met waar het regenwater niet langer in het rioolstelsel belandt.
Oorzaak en gevolgen van extreme regenval en droogteperiodes:
- Hoge grondwaterstanden die veroorzaakt worden door kwel en veengrond.
- Extreme regenbuien door opwarming van de aarde met gevolg het overstromen van tuinen en woning door: lekke kelders, het overstroming van dakgoten en natte kruipruimtes, met als gevolg schimmel en vochtproblemen in woning.
- Extreme droogteperiodes komen steeds vaker voor. Wees voorbereid en zorg dat de planten in de tuin deze droogte aankunnen. Plaats één of meerdere regentonnen voor het opvangen van regenwater en besproeien van droogtegevoelige planten.
Op de geologische kaart van Heemstede kunt u globaal de gebieden zien waar u laag of hoog grondwaterpeil kan verwachten en of er veenlagen in de bodem zitten op uw perceel.
Advies over grondwaterstanden
Advies voor een perceel met lage grondwaterstanden
Water vasthouden door: de tuin te onttegelen (tegeltaxi) en vergroenen, creëer een lage plek in tuin, zorg voor een gezonde bodem met een compostlaag, koppel regenwater af van het riool.
Let op: functionele verharding laten liggen, gebruik een regenton want de tuin meer water nodig. Gebruik planten die droge periodes aankunnen.
Advies voor een perceel met gemiddelde grondwaterstanden
Water: onttegel de helft van de tuin (tegeltaxi) en vergroen, creëer een lage plek in tuin, zorg voor een gezonde bodem met een compostlaag, koppel regenwater niet af van het riool, plaats een drempeltje bij keldertrappen/raampjes en parkeerkelders.
Let op: laat een rand tegels langs je huis liggen, gebruik een regenton want de tuin heeft meer water nodig, controleer of er bij hevige regenbuien geen water via de ventilatie de kruipruimte in kan stromen, gebruik planten die droge en natte periodes aankunnen.
Advies voor een perceel met hoge grondwaterstanden
Water: bij het onttegelen van de tuin ook een waterberging aanleggen, regenwater niet afkoppelen, zorg voor hoogteverschil in tuin, aflopend vanaf de woning, plaats een drempeltje bij keldertrappen/raampjes en parkeerkelders.
Let op bij veel overlast: plaats een rand tegels rond de woning, controleer of er bij hevige regenbuien geen water via de ventilatie de kruipruimte in kan stromen, gebruik waterminnende planten, controleer de waterdichtheid van de kelder.
Hittestress en gezondheid
Oorzaak en gevolgen van warmer weer:
- Woning overdag: opwarming woning in plaats van verdamping door de groene omgeving
- Woning ’s nachts: vertraagde afgifte van warmte
- Langer groeiseizoen geeft meer pollen en luchtwegallergieën
- Hittestress kan ziekte en slechte concentratie veroorzaken
Gevoelstemperatuur gaat komende jaren omhoog
Hittestress is te voorkomen door vergroening, schaduw, en zorg voor elkaar
Oplossingen in de tuin:
Meer schaduw: plant een boom (wortels >1 m diep, 2 m van huis), breng een pergola aan, plaats een parasol of schaduwdoek.
Vergroenen: tuin onttegelen (tegeltaxi: 1 mrt – 31 oktober), groen dak aanleggen, groene schutting maken, geveltuintjes aanleggen, zorg voor een gezonde bodem, of een Boomspiegel adopteren.
Oplossingen aan de woning:
Breng luifels of markiezen aan. Leg geveltuin en een groen dak aan (extra isolatie).
Oplossingen voor de gezondheid van bewoners en huisdieren
Drink voldoende water, let op en zorg voor elkaar, want ouderen zijn in vakanties vaker alleen en er is sprake van oversterfte van ouderen in warme periodes.