Op steeds meer plekken wordt het regenwater via een apart stelsel naar het oppervlaktewater geleid. Het is belangrijk dat je niet zomaar alles door het straatputje in de straat wegspoelt. Informeer de bouwvakkers en schilders om niks in de straatputjes te gooien, anders belandt het in het oppervlaktewater en dat is schadelijk voor waterdieren en insecten! Meer weten? Lees het artikel of bekijk de kaart schoonwaterafvoer
Eerlijk over houtstook Gemiddeld komt er bij een avondje stoken 28 gram fijnstof vrij uit de schoorsteen. Dat is ongeveer een klein weckpotje vol.
Van fijnstof kunnen mensen astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker krijgen. Ook kan fijnstof hart- en vaatziekten veroorzaken of erger maken. De meeste stokers zien gezelligheid als belangrijkste reden noemt voor houtstook. Het stoken van hout grijpt fors in op de persoonlijke levenssfeer van alle mensen die er ziek van worden. Voor een gezellig houtvuur bestaan diverse alternatieven. Voor het inademen van gezonde lucht niet. Meer informatie is te vinden op de website van het longfonds en milieucentraal. Verbranden hout geeft veel CO2-uitstoot Bij het verbranden hout belandt er meer CO2 in de atmosfeer dan bij het verbranden van steenkool. Het feit dat deze uitstoot buiten de landelijke statistieken wordt gelaten geeft een verkeerd beeld over de CO2-uitstoot van hout. Beperken overlast De Stookwijzer geeft advies over wanneer mensen beter geen houtvuur kunnen maken. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit. De Stookwijzer kan helpen om overlast voor de omgeving te beperken.
Interessante websites Er zijn veel websites met informatie over klimaataanpassingen:
De coöperatie HeemSteedsDuurzamer werkt nauw samen met de gemeente Heemstede en de provincie Noord-Holland en ontvangt hiervoor financiële steun voor het kosteloos aanbieden van energiecoachgesprekken.
Informatiebijeenkomsten van HeemSteedsDuurzamer
De presentaties over isoleren, zonnepanelen en warmtepompen zijn op de pagina Nieuws te downloaden