Woensdag 9 oktober gaven HeemSteeds Duurzamer, De Oesterzwammerij en de Hartekamp Groep elkaar het ‘jawoord’ op een verdere verkenning van samenwerking op een uniek en circulair traject, waarbij alle maatschappelijke trends hand in hand gaan: HeemSteeds Gezwam. 

Yes, samen aan de slag!

Geboorte van HeemSteeds Gezwam 2018

HeemSteeds Gezwam ontstond een jaar geleden tijdens het Duurzame Ondernemersontbijt, georganiseerd door de gemeente Heemstede voor duurzame ondernemers. Hugo Holscher, voorzitter van HeemSteeds Duurzamer licht toe: ‘Het idee is: Zamel lokaal koffiedik in, gebruik dat als grondstof voor de kweek van oesterzwammen, verkoop die oesterzwammen weer in Heemstede en verwerk het koffiedik uiteindelijk tot verbeterde compost. Een duidelijke win-win op alle maatschappelijk trends, want je draagt bij aan de circulaire economie (geen afval meer), je verbindt mensen via eten en drinken, oesterzwammen spelen een grote rol in de eiwittransitie en als we met Hartekamp Groep verder gaan geven we de cliënten een zichtbare plek in het geheel.’  

Van pilot naar een volgende fase: HeemSteeds Gezwam 

Boegbeeld van HeemSteeds Gezwam is ondernemer en eigenaar van Kaldi koffie & thee, Peter Houssart: ‘Alleen al de pilot die we afgelopen jaar zijn gestart leverde zoveel positieve reacties: van klanten in mijn winkel, andere ondernemers tot en met interesse vanuit Kaldi en onze eigen koffieketen’. Peter haakte al snel partners aan in de pilot, zoals hockeyclub Alliance, de gemeentewerf, De Heerlijkheid en de Pastabox. Met een financiele toekenning vanuit het Meerlandenfonds zijn eerste stappen gezet, zoals het ontwerp van een logo. De verwachting is dat de (zakelijke) groep ‘koffiedik-donateurs’ snel zal groeien, ‘want het verhaal klopt zo mooi’, aldus Houssart. Die groei vertaalt zich onder meer in het huidige contact met de Hartekamp Groep. 

Op bezoek bij de Hartekamp Groep

Zien is geloven: bezoek aan oesterzwammerij geeft inspiratie

De bijeenkomst op woensdag 9 oktober bestond uit overleg en een bezoek aan de tijdelijke locatie in Bloemendaal van ‘De Oesterzwammerij’, een oesterzwamkwekerij van Haarlemmer Erik Boele-De Zeeuw. Manager Zorg van de Hartkamp Groep Marina Kooreman legt uit: ‘Het bezoek gaf inzicht in de handelingen die nodig zijn om uiteindelijk een oesterzwam te oogsten. Die handelingen kunnen we mogelijk vertalen naar de dagbesteding van onze cliënten.’  En er werden niet alleen kansen in het kweekproces gezien. ‘Zo zijn er ook opties die we kunnen verkennen in de logistiek’, aldus Kooreman. 

En natuurlijk samen op bezoek bij de Oesterzwammerij van Erik Boele-de Zeeuw

Uiteindelijke droom: kweken op eigen locatie

Na de inspirerende uitleg van kweker Erik Boele-De Zeeuw zien de vijf aanwezige afgevaardigden van de Hartekamp Groep voldoende kansen. ‘Maar hoe mooi zou het zijn als straks de kweek hier in Heemstede op grond van de Hartekamp Groep plaatsvindt?’ Die vraag stelt Tika Marantika, managementondersteuner bij Hartekamp en altijd zoekende naar nieuwe manieren van dagbesteding. Naast de droom wil Marantika ook gewoon aan de slag: ‘je moet in beweging blijven, zo kom je vooruit en leer je gaandeweg wat wel of niet werkt voor alle betrokkenen’.